Maak je los van de waan van alledag.

Van de waan van alledag naar de flow in de waan van alledag.

Wie kent niet het spreekwoord ‘in de waan van alledag’? Hoe graag laten we ons daartoe verleiden om deel te kunnen nemen aan de zaken die moeten gebeuren of beter gezegd waarvan we vinden dat we die moeten doen. De waan alledag is een aspect dat in de coronaperiode versterkt naar voren komt: op de routine en minder mee doen aan nieuwe uit de comfort halende zaken.

Wat is nu precies ‘de waan van alledag’ en wordt deze versterkt door de Corona.
In principe betekent de waan van alledag dat je ’s avonds als je (tegenwoordig je scherm afsluit) jezelf afvraagt ‘wat heb ik nu vandaag gedaan’ en wellicht tot de conclusie komt dat je geen besef hebt van wat je nu precies hebt gedaan; je springt in op iedere vraag die aan je wordt voorgelegd; stel je jezelf wel voldoende de vraag of je toekomt aan wat je wilt doen; je merkt dat je belandt in een voor jouw bekend patroon en wellicht niet al te fijn patroon voor de ander.

Welk effect heeft dat op je omgeving en op jezelf: prachtige zaken.
De ‘waan van alledag levert ook mooie dingen op.
• In de waan van alledag voelen we ons nuttig en wordt zichtbaar dat we een bijdrage leveren.
• Het teamgevoel dat misschien een tijdje verdwenen was, komt weer terug en de collega die je nooit ziet, doet fantastisch mee. Wie had dat gedacht?
• En kijk eens naar je eigen output!! Niet langer zeur je omdat je aan ‘niets’ bent toe gekomen, nee, het is zichtbaar wat je doet en wat je deed.
• Maar het kan ook zijn dat het teamgevoel juist verdwijnt!!

Moeten we ‘de waan van alledag’ voorkomen? Zie het als een tijdelijke urgentie.

Nee, zeker niet. Maar als de waan van alledag de cultuur is of wordt binnen een afdeling dan kan het zijn dat de focus verloren gaat. Dat medewerkers en leidinggevende zich te weinig afvragen ‘waardoor zijn we als afdeling ook alweer met elkaar verbonden’ en wat is onze purpose, hoe kunnen we dat als team samen bereiken? Wat hebben we daarin te doen’?
Ik denk dat ‘de waan van alledag’ een tijdelijke urgentie zou moeten zijn, een urgentie die als we ons dat realiseren, we niet uit het oog mogen verliezen wat we willen, wat ons verlangen is en onze gewenste situatie. Veel mensen gedijen heel erg goed bij de waan van alledag en doenwat er op het programma staat. Dat is prima. Ga na of dat ook voor jou geldt.
Als je zelf tevreden mee bent dan werkt meegaan in de flow van de waan van alledag prima. Het zou mooi zijn als je weet dat de ‘waan van alledag’ de beste cultuur en energiegever voor je is, je op zoek kunt naar de baan en de context waar je dat geboden wordt. Dat geeft je rust, energie, een tevreden leidinggevende en een tevreden mens. En voordeel voor jezelf: je hoeft niet te klagen dat je niet krijgt wat je nodig hebt, want het is er al.