Vijf praktische tips voor het vinden van een goede coach: vind mij!! (bewerkt uit NRC 23 juli 2018)

Voor wie is persoonlijke coaching?
– Als je echt van plan bent om te werken aan je zelfvertrouwen
– Als je echt van plan bent om te werken aan je persoonlijke en professionele groei
– Als je wilt weten waar je echte drijfveren vandaan komen
– Als je wilt weten waar en hoe je je drijfveren kan gebruiken
– Als je echt verder wilt met werken en leven en wilt leren loslaten
– Als je echt wilt weten wat je energiegevers en energielekken zijn
– Als je echt denkt: hoe krijg ik meer balans in mijn leven

Heb je een carrièrevraag, dan kun je terecht bij een steeds groter wordende groep mensen: loopbaancoaches. Een coach biedt hulp wanneer je zelf sterker wilt worden in je werk, als je je competenties wilt ontwikkelen of gewoon voor reflectie. Een goede coach vinden is best lastig omdat het een domein is dat in aantal coaches zeer snel groeit. Vijf praktische tips uit de branche.

1. Zoek een coach als je merkt dat het minder gemakkelijk loopt.
Ik ervaar dat de coachees die zelf merken dat het op de een of andere manier niet lekker loopt in het werk, de meeste baat hebben bij een coachingstraject. Degene die min of meer coaching aangereikt krijgen vanuit hun werk, zien minder het directe belang om gesprekken aan te gaan.

2. Bedenk wat voor soort gesprekspartner als coach je nodig hebt.
Het is belangrijk dat een coachee zich afvraagt wat precies de persoonlijke behoefte is. Ligt de behoefte op persoonlijke ontwikkeling of is de behoefte puur professioneel? Is het belangrijk dat de coachee het domein waarin je werkt goed kent of juist helemaal niet? Verder merk ik als coach dat het fijn is dat ik de basis van de gezondheidszorg ken en door de vele coachingstrajecten binnen de zorg optimaal ben meegegroeid met de ontwikkelingen in de sector. Ik kan daardoor mijn coachees beter bijstaan.

3. Zoek een coach met een keurmerk???
Iedereen kan coach worden maar een goede coach worden, is wat anders. Dat vraagt geduld, passie, luisterend vermogen en nieuwsgierigheid. De vraag of dat in een keurmerk te meten valt, is een vraag die ik me stel. Het gaat om duurzaamheid en bewezen diensten. Door publicaties en door na een behaalde basisopleiding te blijven ontwikkelen, door bij te blijven in het vak en jezelf te durven laten zien.

4. Methodiek is niet leidend: het gaat om bereidheid en een klik.
Er kan niet één bepaalde coachmethode zijn die de voorkeur heeft, omdat het erg afhangt van het probleem dat de coachee wil bespreken. De klik met iemand met wie je je belemmeringen wilt bespreken, is super belangrijk. Nog belangrijker is echter dat je coach aansluit aan de behoefte van de coachee.

5. Advies aan een coachee: stel vragen
Advies aan een coach: stel vragen

Belangrijkste advies voor beide partijen is blijf kritisch en laat je niet verleiden tot……

Altijd bereid tot een vrijblijvende intake

Hartelijke groet
Erica Gasseling
www.gac-coaching.nl